Jak správně nastavit na kávovaru hrubost mletí?
- Teče Vám káva pomalu nebo naopak příliš rychle? Ideální hrubost mletí je, když káva protéká středně rychle, spíše jako když se “táhne”, proto nastavte hrubost mletí dle druhu kávy.
Z jakého důvodu nedělá kávovar pěnu?
- zkontrolujte nastavení mlýnku nebo ověřte čerstvost kávy
Je vhodné používat v kávovaru filtr na vodu?
- Ano, je vhodné používat vodní fitr dle výrobce kávovaru, filtr posune chuť Vaší kávy o level výš.
Je lepší používat balenou vodu?
- Ano, za předpokladu, že nemáte k dispozici filtrovanou vodu a balená voda má menší obsah vápníku než voda kohoutková /stolní voda/
Jaká je nejvhodnější voda do kávovaru?
- nejvhodnějším řešením vody do kávovaru je výdejník filtrované vody např. Blupura
Kolik šálků kávy můžu vypít za den?
- Káva má antioxidační účinky, je uváděna např.jako možná prevence proti alzheimerově a parkinsonově chorobě a počet vypitých šálků závisí na Vaší chuti a zdravotním stavu
Z jakého důvodu mi cappuccinátor na kávovaru nedělá mléčnou pěnu?
- vyčistěte cappuccinator čističem na mléčné cesty nebo používejte vyhlazené plnotučné mléko
Za jak dlouho je doporučeno spotřebovat rozdělané balení zrnkové kávy?
- záleží na správném skladování, při dobře uzavřeném sáčku spotřebujte ideálně do 14ti dní od otevření
Jak často musím kávovar čistit?
- denně je nutné vylévat a vysypávat odpad, jednou týdně je vhodné vyčistit spařovací jednotku a dle nastavení kávovaru používat čistící tablety a také provádět dekalcifikaci
Je dobré si kupovat kávu do zásoby?
- Kupujte pouze tolik kávy, kolik spotřebujete za měsíc
Je nutné kávu uchovávat v lednici?
- Ne, je to nevhodné z důvodu zvlhnutí kávových zrn.
Jaký je rozdíl mezi Arabicou a Robustou?
- Kávová zrna odrůdy Arabicy jsou pěstována ve vyšší nadmořské výšce a chuť je kyselejší, zrna Robusty se pěstují ve více oblastech, má vyšší obsahu kofeinu a hořčí chuť.
Jaká zrna obsahují víc kofeinu?
- kávová zrna Robusty, která vytváří více kofeinu z důvodu vlastní obrany a ochrany
Co znamená na kávě označení “fair trade”?
- dodržení daných standardů v rámci pěstování, zpracování i prodeje za férové ceny
Jak se vyrábí instantní káva?
- vyrábí se dvěma způsoby, lyofilizace /vysušování mrazem/ nebo vysušování za vysoké teploty
Je káva z kapsle stejně kvalitní jako z kávovaru na zrnkovou kávu?
- Ano, v případě systému Caffitaly se pro výrobu kapslí používá kvalitní zrnková káva, která je hermeticky uzavřena a tím pádem je zachována čerstvost a stejná hrubost mletí, proto káva takto připravená je minimálně stejně kvalitní mnohdy i lepší.
Jaký je ideální tlak pro přípravu espressa?
- 15bar
Jaký je rozdíl mezi keramickými a ocelovými mlecími kameny?
- Záleží na kvalitě používané kávy, keramický mlýnek má menší životnost, ale je přívětivější k aroma a má tišší provoz, je vhodný pro menší provozy. Ocelový mlýnek má vyšší odolnost a životnost a lze je repasovat, nevyhodou je zahřívání.
Je lepší kávovar s vyjímatelnou spařovací jednotkou nebo nevyjímatelnou?
- při vyjímatelné spařovací jednotce máte možnost pravidelné údržby
Kolik šálků kávy připravím z 1kg zrnkové kávy?
- dle nastavení kávovaru je to mezi 110 až 142 porcí
Jaké je další využití kávové sedliny z espressa?
- výborné hnojivo na zahrádku nebo ochrana před slimákem zahradním
Jaká je maximální doporučená doba extrakce espressa?
- max. 30 vteřin
V čem je více kofeinu - v espressu nebo ristrettu?
- méně kofeinu je v ristrettu, protože kofein se uvolňuje do nápoje až cca po 15 vteřinách extrakce
Jak si vybrat kávovar do kanceláře?
- záleží vždy na počtu uživatelů a množství spotřebované kávy, dle toho určíme vhodnou kapacitu kávovaru, dále je vhodné zvážit, zda bude kávovar využíván i na mléčné nápoje a podle toho zvolit kávovar s cappuccinátorem externím nebo integrovaným do kávovaru, nakonec samozřejmě i vzhled a design, který se Vám hodi i interiéru, za nás v případě požadavku jen na černou kávu je favoritem Saeco New Royal Black a v případě požadavku na nápoje s mlékem je skvělý model Saeco Magic M1.